David Soto Fernández

David Soto Fernández

Profesor contratado permanente
curriculum

David Soto Fernández é doutor en Historia pola USC desde 2003. En 2003 incorporeime á Universidade Pablo de Olavide de Sevilla, onde fun Profesor Axudante de Historia Contemporánea desde 2007 ata 2019 e onde desenvolvín gran parte da miña carreira investigadora. Tamén cofundei o Laboratorio de Historia dos Agroecosistemas (https://www.lha.es/es/). Desde 2019 son Profesor Asociado de Historia Económica na Universidade de Santiago de Compostela e investigador do Centro de Investigación Interuniversitario das Paisaxes Atlánticas Culturais (CISPAC, https://cispac.gal/en/) desde 2022. As miñas investigacións iniciáronse nos campos da Historia Rural e Forestal, para pasar despois á Historia Ambiental, a Agroecología e a Historia Social. A miña investigación combinou proxectos en Galicia, Andalucía (España) e América Latina. Traballei principalmente en tres temas de investigación. En primeiro lugar, na análise das transformacións produtivas entre a agricultura ecolóxica e a industrial. O meu traballo centrouse no desenvolvemento de metodoloxías para adaptar o enfoque do Metabolismo Social ás características da Historia e a Agricultura. Dentro deste campo, publiquei varios traballos en revistas como Science of the Total Environment, Land Use Policy, Sustainability ou Rexional Environmental Change. Tamén publiquei artigos (en Ecological Economics) e libros (con Springer) sobre as narrativas do cambio agrario en España durante o século XX. O segundo tema de investigación foi a historia dos bens comúns en Galicia, centrada principalmente na análise dos vínculos entre os arranxos institucionais, a identidade e cohesión das comunidades locais, e os cambios produtivos na paisaxe Publiquei varios artigos (en Historia Agraria, Historia Ambiental Latinoamericana e Caribeña) e son coautor dun libro sobre este tema. O terceiro tema de investigación foi o estudo dos conflitos ambientais nas sociedades campesiñas históricas, especificamente os que xorden durante os períodos de cambio produtivo. Publiquei traballos sobre este tema en Historia Agraria, Global Environment e Ecoloxía Política. Ademais, fun membro do Consello Editorial de Historia Agraria entre 2010 e 2019, e desde 2020 son membro do Consello Editorial de Auga e Territorio. Teño recoñecidos tres sexenios (2001-2007, 2008-2013, 2014-2019). Teño 587 citas en SCOPUS cun índice H de 15 (https://www.scopus.com/authid/detail.uri?authorId=55918100400), 511 citas en web of science cun índice H de 11 (https://www.webofscience.com/wos/author/record/h-4792-2015), e 2343 citas en Google Schoolar cun índice H de 29 (https://scholar.google.es/citations?user=iQ55ou68AAAAJ&hl=é). Publiquei 25 artigos en revistas Web of Science/SCOPUS, 8 noutras revistas, 7 libros e 28 capítulos de libros. Fun Director Académico da Licenciatura en Humanidades da Universidade Pablo de Olavide ata 2019 e coordinador da Licenciatura en Administración e Dirección de Empresas da Universidade de Santiago de Compostela entre 2019 e 2022. Tamén fun un dos coordinadores do #Máster "Sociedade, Administración e Política" da Universidade Pablo de Olavide e do Programa de Doutoramento en "Medio Ambiente e Sociedade" ata 2019. Fun profesor en varios #máster ao longo da miña carreira, e dirixín varias teses de licenciatura, #máster e doutoramento (dous delas xa finalizadas). Actualmente dirixo cinco teses doutorais. Organicei 11 paneis en congresos científicos internacionais. Como cofundador do Laboratorio de Historia dos Agroecosistemas, contribuín ao desenvolvemento dun dos grupos de investigación punteiros en Historia Ambiental en Europa. Nesta contorna, participei en varias experiencias de transferencia tecnolóxica, especialmente vinculadas ao noso traballo con variedades tradicionais de trigo e produtores ecolóxicos en Andalucía. En Galicia, participei no Proxecto de Investigación Acción Participativa "Barbanza Ecosocial Lab" desde 2020 (https://barbanzaecosocial.org/en/homepage/) coa Fundación RIA, fundada pola Fundación Santander e a Fundación Juana de Vega. Este proxecto céntrase na recuperación do coñecemento local na xestión da paisaxe e a promoción de experiencias produtivas nas comunidades locais. Recentemente conseguimos financiamento a través de proxectos da Fundación Biodiversidade para continuar con esta experiencia. (https://www.eoalimenta.org/work/fundacion-carasso-renova-a súa-aposta-por-a-financiacion-de-eo-alimenta). Formo parte do proxecto de transferencia EOalimenta, que pretende crear un sistema agroalimentario local na fronteira entre Galicia e Asturias. Desde xaneiro de 2024 publico mensualmente un artigo de opinión sobre agroecología, sustentabilidade e historia no xornal NOS Diario.

Últimas publicacións